5 meglepő recept görögdinnyéből

Végre itt a dinnyeszezon, ami valljuk be, a nyár egyik legjobb dolga. Ám sokan a dinnyét még mindig csak önmagában eszik, holott ebből a gyümölcsből is egészen érdekes gasztronómiai fogásokat lehet készíteni. Összegyűjtöttünk néhányat!

 

Dinnyeleves

Ha imádod a gyümölcsleveseket, a dinnyelevesért valósággal rajongani fogsz!

 

Hozzávalók:

  • Egy fél dinnye
  • Fél pohár görög joghurt
  • Egy teáskanál gyömbér
  • Fél citrom
  • 5 kisebb mentalevél
  • Szerecsendió őrlemény

 

Elkészítés:

A dinnyét kockázzuk fel és lehetőleg próbáljuk meg a legtöbb magot kivenni belőle – bár a legjobb, ha mag nélküli dinnyét veszünk. Tegyük bele a darabokat egy turmixgépbe, majd ezek mellé mehet a joghurt, gyömbér, a fél citrom frissen kifacsart leve, a mentalevelek, egy kis szerecsendió és egy kis só. Miután leturmixoltuk, hűtsük le, hiszen hidegen a legjobb! Díszíthetjük bazsalikommal, mogyoróval és mézzel is, ami garantáltan extra ízt ad majd neki!

 

Dinnyés előétel

Ezzel az előétellel könnyen elvarázsolhatod bármelyik vendéget!

 

Hozzávalók:

  • Egy negyed dinnye
  • Szeletelt Prosciutto sonka
  • Olívabogyó
  • Bazsalikomlevél
  • Balzsamecet

 

Elkészítés:

A dinnyét vágjuk kockákra, amelyeket aztán csomagoljunk be egy-egy szelet Prosciutto sonkába. A sonkát rögzítsük egy fogpiszkálóval, amire szúrjunk rá egy-egy olívabogyót és bazsalikomlevelet, majd az egészet öntsük le egy kis balzsamecettel. Hűtve tároljuk!

 

Fetás dinnyesaláta


Könnyed nyári salátára vágysz? Akkor ez szerelem lesz első látásra, bármilyen furcsán is hangzik a kombináció!

 

Hozzávalók:

  • Egy negyed dinnye
  • 2 teáskanál balzsamecet
  • 3 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • Rukkola
  • Bébispenót
  • 1 db vöröshagyma
  • Néhány szem koktélparadicsom
  • 20 dkg fetasajt
  • Bors

 

Elkészítés:

Egy nagyobb tálba tegyük bele a felkockázott, kimagozott dinnyét – vagy vegyünk mag nélkülit – majd adjuk hozzá a rukkolát, bébispenótot, a karikákra vágott vöröshagymát, valamint felkockázott koktélparadicsomot és fetasajtot. Keverjük össze a balzsamecetet, olívaolajat, sót és borsot egy külön tálkába, majd öntözzük meg vele a salátát. Fogyasztás előtt néhány órát hagyjuk kicsit állni, hogy összeérjenek az ízek. Hidegen a legfrissítőbb!

 

Dinnyés bruschetta

Dinnye szendvicsbe? Na ne! Dinnye bruschettába? Minden mennyiségben!

 

Hozzávalók:

  • Negyed dinnye
  • 1 bagette
  • 2 dl balzsamecet
  • 2 evőkanál méz
  • 10 dkg fetasajt
  • 120 gramm ricotta sajt
  • Bazsalikom
  • Snidling
  • Bors

 

Elkészítés:

Egy edényben folyamatos melegítés mellett keverjük a balzsamecetet és a mézet, míg nagyjából a keverék fele elpárolog és elkezd összesűrűsödni. Közben keverjük össze a fetasajtot a ricottával – ezt megtehetjük akár villával, akár turmixgéppel is – majd kenjük rá a körökre vágott, megpirított bagettre. A sajtkeverékre tegyük rá az apróra vágott dinnyedarabokat, szórjuk meg borssal és a felaprított bazsalikommal és snidlinggel, majd a művünket öntsük nyakon a balzsamecet és méz keverékével. Néhány percig hagyjuk állni a bruschettákat, hogy jól összeérjenek az ízek.

 

Mentás dinnyés frissítő


Imádod a jéghideg dinnyét? Akkor mutatunk valamit, ami még frissítőbb lesz!

 

Hozzávalók:

  • Egy negyed mag nélküli dinnye
  • 3,5 dl citromlé
  • Mentalevelek

 

Elkészítés:

Turmixoljuk össze a feldarabolt dinnyét a citromlével és a mentalevelekkel… És kész is! Apró jótanács: egy adagot hűtsünk le jégkockaként, majd a következő adagot már ezt felhasználva tudjuk még jegesebbé tenni. Ha pedig felolvad, nem lesz vizesebb a finomság csak újratöltődik!

 

Scroll to Top