2 különleges húsvéti desszert

Húsvétkor többnyire minden családnál hasonló fogások kerülnek az asztalra, melyeknek ilyenkor elengedhetetlen részei a sonka, a tojás és a kalács. Ám néha nem árt kicsit kísérletezni, és egy-egy különleges finomsággal feldobni a szokásos menüsort, meglepve ezzel az egész családot, és szerezve nekik egy emlékezetes húsvéti ebédet. És minek örül a legjobban az ember, ha nem a desszertnek? Hoztunk két ínycsiklandozó finomságot, amik igazi díszei lesznek az ünnepi asztalnak!

Répatortás sajttorta

A répatorta mára a klasszikus húsvéti menüsor része, ám ez is olyan desszert, amivel bátran lehet kísérletezni és feldobni egy-egy új trükkel. Mi most egy olyan tortát hoztunk nektek, amiben a répatorta a sajttortával keveredik – a kettő klasszikus desszert pedig csodálatos egységet képez! Lepd meg vele a családot. Imádni fogják!

Hozzávalók:

  • 450 g krémsajt
  • 2 db tojás
  • 1 tk. vanília kivonat
  • fél csésze tejföl
  • 2/3 csésze cukor
  • Tejszínhab vagy fehér tortabevonó
  • Marcipán sárgarépák vagy apró csokinyuszik

Hozzávalók a répatortához

  • 2-3 db répa
  • 1 tk. sütőpor
  • ¼ tk. só
  • 1 és ¼ csésze liszt
  • 1 tk. fahéj
  • fél csésze repceolaj
  • késhegynyi szerecsendió
  • 1/3 csésze barnacukor
  • 2/3 csésze porcukor
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 2 db tojás

Elkészítés

Verjük fel a tojásokat a barna- és a porcukorral, öntsünk bele olajat és vaníliát, elkeverés után pedig jöhet hozzá a lereszelt répa és a répatorta többi hozzávalója.

A sajttortához robotgéppel keverjük simára a krémsajtot a cukorral, egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd a többi összetevőt.

Vajjal kikent tortaformába öntsük a répatorta-mix körülbelül háromnegyedét, majd erre zúdítsuk rá a sajttorta felét. Ezekután rétegezzük a két masszát, amíg a két keverék el nem fogy.

180 Celsius-fokra felmelegített sütőben a torta körülbelül 45 perc alatt sül meg. Utána egy órán át hagyjuk szobahőmérsékleten hűlni, végül legalább négy órára tegyük hűtőbe – de a legjobb, ha egész éjszakára ott hagyjuk. Ízlés szerint tehetünk rá tejszínhabot vagy fehér tortamázat is, a dekorálást pedig fedobhatjuk néhány marcipánsárgarépával vagy akár csokinyuszival.

Csokifészek

A csokifészkek nem klasszikus desszertek, ezek apró kis dekoratív tartói lesznek más finomságoknak.

Hozzávalók

  • 20 dkg cukormázas csokitojás
  • 1 dl víz
  • 6 narancs héja
  • 6 dkg gyömbér
  • 2 ek. cukor
  • 3 dkg étcsokoládé
  • 20 dkg tejcsokoládé
  • 3 dkg vaj
  • apró csokitojások és csokinyuszik

Elkészítés

Törjük apró darabokra a tej- és étcsokoládét, olvasszuk fel a vajjal együtt, majd tegyük félre hűlni. Addig is kezdjük el forralni a cukrot, a vizet és a gyömbért, egészen addig, míg fel nem oldódik a cukor. Ezt is hagyjuk kihűlni.

A narancshéjat vékony csíkokra vágva keverjük a csokoládémasszába, adjuk hozzá az előbb felforralt keveréket, majd ebből halmozzunk sütőpapírra 4-5 adagot. Ezekből formázhatjuk egy kanál segítségével a fészkeket, melyek ha kihűltek, csodás kis fészkei lesznek a különböző, tojás formájú édességeknek.

Ne feledjük, hogy a csokoládéból készült finomságokkal sose lehet mellélőni! Ezt jól bizonyítja előző cikkünk is, melyben a három legfőbb csokifajtához adtunk három csodás receptet. Klikk ide, hogy megnézd őket!

Scroll to Top