Végre itt a dinnyeszezon, ami valljuk be, a nyár egyik legjobb dolga. Ám sokan a dinnyét még mindig csak önmagában eszik, holott ebből a gyümölcsből is egészen érdekes gasztronómiai fogásokat lehet készíteni. Összegyűjtöttünk néhányat!
Dinnyeleves
Ha imádod a gyümölcsleveseket, a dinnyelevesért valósággal rajongani fogsz!
Hozzávalók:
- Egy fél dinnye
- Fél pohár görög joghurt
- Egy teáskanál gyömbér
- Fél citrom
- 5 kisebb mentalevél
- Szerecsendió őrlemény
- Só
Elkészítés:
A dinnyét kockázzuk fel és lehetőleg próbáljuk meg a legtöbb magot kivenni belőle – bár a legjobb, ha mag nélküli dinnyét veszünk. Tegyük bele a darabokat egy turmixgépbe, majd ezek mellé mehet a joghurt, gyömbér, a fél citrom frissen kifacsart leve, a mentalevelek, egy kis szerecsendió és egy kis só. Miután leturmixoltuk, hűtsük le, hiszen hidegen a legjobb! Díszíthetjük bazsalikommal, mogyoróval és mézzel is, ami garantáltan extra ízt ad majd neki!
Dinnyés előétel
Ezzel az előétellel könnyen elvarázsolhatod bármelyik vendéget!
Hozzávalók:
- Egy negyed dinnye
- Szeletelt Prosciutto sonka
- Olívabogyó
- Bazsalikomlevél
- Balzsamecet
Elkészítés:
A dinnyét vágjuk kockákra, amelyeket aztán csomagoljunk be egy-egy szelet Prosciutto sonkába. A sonkát rögzítsük egy fogpiszkálóval, amire szúrjunk rá egy-egy olívabogyót és bazsalikomlevelet, majd az egészet öntsük le egy kis balzsamecettel. Hűtve tároljuk!
Fetás dinnyesaláta
Könnyed nyári salátára vágysz? Akkor ez szerelem lesz első látásra, bármilyen furcsán is hangzik a kombináció!
Hozzávalók:
- Egy negyed dinnye
- 2 teáskanál balzsamecet
- 3 evőkanál extraszűz olívaolaj
- Rukkola
- Bébispenót
- 1 db vöröshagyma
- Néhány szem koktélparadicsom
- 20 dkg fetasajt
- Só
- Bors
Elkészítés:
Egy nagyobb tálba tegyük bele a felkockázott, kimagozott dinnyét – vagy vegyünk mag nélkülit – majd adjuk hozzá a rukkolát, bébispenótot, a karikákra vágott vöröshagymát, valamint felkockázott koktélparadicsomot és fetasajtot. Keverjük össze a balzsamecetet, olívaolajat, sót és borsot egy külön tálkába, majd öntözzük meg vele a salátát. Fogyasztás előtt néhány órát hagyjuk kicsit állni, hogy összeérjenek az ízek. Hidegen a legfrissítőbb!
Dinnyés bruschetta
Dinnye szendvicsbe? Na ne! Dinnye bruschettába? Minden mennyiségben!
Hozzávalók:
- Negyed dinnye
- 1 bagette
- 2 dl balzsamecet
- 2 evőkanál méz
- 10 dkg fetasajt
- 120 gramm ricotta sajt
- Bazsalikom
- Snidling
- Bors
Elkészítés:
Egy edényben folyamatos melegítés mellett keverjük a balzsamecetet és a mézet, míg nagyjából a keverék fele elpárolog és elkezd összesűrűsödni. Közben keverjük össze a fetasajtot a ricottával – ezt megtehetjük akár villával, akár turmixgéppel is – majd kenjük rá a körökre vágott, megpirított bagettre. A sajtkeverékre tegyük rá az apróra vágott dinnyedarabokat, szórjuk meg borssal és a felaprított bazsalikommal és snidlinggel, majd a művünket öntsük nyakon a balzsamecet és méz keverékével. Néhány percig hagyjuk állni a bruschettákat, hogy jól összeérjenek az ízek.
Mentás dinnyés frissítő
Imádod a jéghideg dinnyét? Akkor mutatunk valamit, ami még frissítőbb lesz!
Hozzávalók:
- Egy negyed mag nélküli dinnye
- 3,5 dl citromlé
- Mentalevelek
Elkészítés:
Turmixoljuk össze a feldarabolt dinnyét a citromlével és a mentalevelekkel… És kész is! Apró jótanács: egy adagot hűtsünk le jégkockaként, majd a következő adagot már ezt felhasználva tudjuk még jegesebbé tenni. Ha pedig felolvad, nem lesz vizesebb a finomság csak újratöltődik!